欢迎来到厦门新航道官网!

咨询热线:400-9999-013

厦门新航道 > 常见问题 > 如何才能突破雅思阅读判断题难点

如何才能突破雅思阅读判断题难点

来源:      浏览:      发布日期:2022-06-18 15:46

返回列表

大家都知道雅思阅读中判断题占据很重要的位置,那雅思阅读到底该怎么做呢?如何突破难点呢?下面跟着新航道小编一起来了解一下吧。

判断题怎么做呢?

定位

首先判断题对于新手同学的一地个难点就是:难以定位。

就算定到了位置,也很难判断出来到底怎么选择,所以今天我们就给同学们讲一讲如何进行判断。

首先我们来看一下官方给出的判断标准,直接看中文版:

改写后的句子观点与原文一致或通过原文可以推出相似结论,判断结果为TRUE或YES;

题目的意思与原文相反或与原文的某个观点不一致,这时的判断结果为FALSE或NO;

题目信息在原文中不能全部找到或推断出相关结论,判断结果为NOT GIVEN。

从以上这段文字,同学们品出什么了吗?

首先,同学们要清楚,正确选项是符合原文,推断和原文意思一样的,也就是说,判断题题干中的词并不一定和原文一样,也不一定是一个对应的很严密的同义句,而是需要意思一样,所以我们说一句话的口吻可以变化。

举个例子:

■  原文:在很多同学的努力下,判断题的评分标准终究被深挖出来,同学们在考试中再也不会错了。

■  题干:判断题在某种方法下彻底的被解决。

你看,就中文来看,两句长度,措辞,说法完全不一样的句子,其实说的是一个意思,这就是判断为true的选项。

那么同理,判断为错误的选项就是明显说的不一样的选项,再举个例子:

■  原文:在很多同学的努力下,判断题的评分标准终究被深挖出来,同学们在考试中再也不会错了。

■  题干:判断题在某种方法下还是难以被解决。

这个就是错的,因为原文明确说再也不错了,就是解决了的意思。

同理,我们看看NG 选项是什么样子的:

■ 原文:在很多同学的努力下,判断题的评分标准终究被深挖出来,同学们在考试中再也不会错了

■ 题干:判断题终究被从井里挖出来了。

这个就是借用了原文的大部分词汇,说出了一句驴唇不对马嘴的NG选项,说的不是一个事情,措辞相似也是不可以的。

好了那么这个就是判断的标准了,就是要找到句子讲述的事情的要义,来看要义是否一致,而不是疯狂寻找关键词。

可是问题来了,我们怎么知道这句话的要义,重点是什么呢?

老师已经给大家总结好啦!我们把要义提取出来,叫做考点词,每个判断题主要对应考点词是否一致,不一致还是没出现,就可以做题啦!

考点词

我们先一起看看什么是考点词。

■ 是非考点:

One reason for high staff turnover in the hospitality is poor morale

是什么:be。

情态动词后面的部分,这里的poor morale就是本句子的重点,所以is后面的部分往往都是考点词。

■ 原文:Lucas also points out that ‘the substance of HRM practices does not appear to be designed to foster constructive relations with employees or to represent a managerial approach that enables developing and drawing out the full potential of people, even though employees may be broadly satisfied with many aspects of their work’ (Lucas, 2002).

 

In addition, or maybe as a result, high employee turnover has been a recurring problem throughout the hospitality industry. Among the many cited reasons are low compensation, inadequate benefits, poor working conditions and compromised employee morale and attitudes (Maroudas et al., 2008).

通过 hospitality定位,找到了这个句子:

■ In addition, or maybe as a result, high employee turnover has been a recurring problem throughout the hospitality industry. Among the many cited reasons are low compensation, inadequate benefits, poor working conditions and compromised employee morale and attitudes (Maroudas et al., 2008).

略读的时候重点读:是不是poor morale。

原文对应的是 compromised employee morale

Compromised 是妥协的,就是更不好的士气的意思,所以答案选TRUE。

■ 题干:Eastern hemlock is a fast-growing plant.

 

■ 原文:For example, eastern hemlock seedlings are shade-tolerant. They can survive in the forest understory under very low light levels because they have a low photosynthetic rate.

■ 考点词:fast-growing plant.

■ 原文对应:low photosynthetic rate.

Fast growing 应该是比较高的光合作用速率,所以原文和题干相反。答案选择FALSE.

■  程度考点:only, all/not all,impossible,must等词,序数词

Henderson rarely visited the area around Press estate when he was younger里面rarely 这个程度就是考点。

Not all of the assistants survived to see the publication on its completion.

Not all也是表示程度,考点词。

例题:Not all of the assistants survived to see the publication on its completion.

■ 原文:Johnson himself was stationed on a rickety chair at an 'old crazy deal table' surrounded by a chaos of borrowed books.

He was also helped by six assistants, two of whom died whilst the Dictionary was still in preparation. The work was immense; filling about eighty large notebooks (and without a library to hand).Johnson wrote the definitions of over 40,000 words, and illustrated their many meanings with some 114,000 quotations drawn from English writing on every subject from the Elizabethans to his own time.

He did not expect to achieve complete originality. Working to a deadline, he had to draw on the best of all previous dictionaries, and to make his work one of heroicsynthesis. In fact it was very much more.

题干通过assistant定位到了这句话 He was also helped by six assistants, two of whom died whilst the Dictionary was still in preparation.

■ 考点:是不是所有的都活下来了。

■ 原文:两个死亡。

■ 说明不是所有的都活下来了,所以答案选择FLASE.

例题:All living animals can lie

■ 原文:However much we may abhor it, deception comes naturally to all living things. 

Birds do it by feigning injury to lead hungry predators away from nesting young. Spider crabs do it by disguise: adorning themselves with strips of kelp and other debris, they pretend to be something they are not-and so escape their enemies. Nature amply rewards successful deceivers by allowing them to survive long enough to mate and reproduce.

So it may come as no surprise to learn that human beings-who, according to psychologist Gerald Jellison of the University of South California, are lied to about 200 times a day, roughly one untruth every five munities-often deceive for exactly the same reasons: to save their own skins or to get something they can’t get by other means.

通过 living animals 定位到了这句 However much we may abhor it, deception comes naturally to all living things.

■ 考点:是不是所有的动物都能说谎,所有的。

■ 题干说:all living things,与题干一致,答案选择TRUE.

以上是新航道小编为大家整理的关于“如何才能突破雅思阅读判断题难点”的具体内容,总结一下,同学们在作判断题的时候,读完题,首先要抓住考点,去原文寻找的时候不要所有点,所有词都看,主要去看考点词的方向,判断出答案。好了今天的分享就到这里,想要了解更多关于雅思阅读、雅思阅读技巧、雅思备考等信息,请多多关注新航道官网雅思频道,更多精彩内容等着你哦。

 

咨询热线
400-9999-013
集团客服热线
400-020-3000

厦门新航道学校:厦门思北校区厦门市思明区厦禾路189号银行中心11层

厦门集美校区:厦门市集美区同集路乐安商厦2楼 邮编:361001

免费电话